Vraag vaker om hulp! | Je kunt niet alles alleen doen

Vraag vaker om hulp! | Je kunt niet alles alleen doen

Wanneer heb jij voor het laatst om hulp gevraagd? Kun jij je het herinneren? Om hulp vragen blijft lastig. Het gevoel van onzekerheid, angst, en twijfel komt snel om de hoek kijken. De drempel lijkt erg hoog te liggen. Gek genoeg onderschatten we hoe belangrijk het is om hulp te vragen. Zo luidt het gezegde: twee weten er meer dan een! Het artikel van vandaag gaat dan ook over hulp vragen, en waarom dit zo belangrijk is. Lees je mee?

Onderzoek de reden waarom je geen hulp vraagt

Vaak wordt er weerstand ervaren als we er over na denken om hulp te vragen. Je kunt bang zijn dat mensen een oordeel over je gaan krijgen, je lager inschatten dan wat je zou kunnen, of er komt een gevoel van schaamte om de hoek kijken. Probeer te onderzoeken waar dit gevoel vandaan komt. Het kan zijn dat je geen hulp vraagt door (negatieve) ervaringen uit het verleden, of dat je jouw gedachtepatronen op de ander projecteert, en verwacht dat diegene naar jouw gedachtepatroon gaat handelen. Oftewel misschien wel verkeerd inschatten.

Probeer te beseffen dat hulp vragen niet slecht is. Je bent niet zwak als je aangeeft dat je ergens niet uitkomt. Als je het bekijkt is het eigenlijk juist heel sterk dat je jouw imperfectie erkent, en inziet dat je ergens hulp bij nodig hebt. Door te blijven lopen met vragen, kan het zich uiteindelijk opeenstapelen tot één groot probleem.

Zo loop ik al een aantal jaar met het niet goed kunnen omgaan met stress. Deze stress uit zich in allerlei vlakken: zowel privé, als in mijn werkgebied. Ik probeerde het uit de weg te gaan door er boeken over te lezen, en gesprekken er over te hebben samen met vriendinnen, of met mijn vriend. Echter blijft het ‘probleem’ verder sudderen. Afgelopen vakantie kwamen alle emoties en gedachten zo hard binnen. Naar aanleiding van deze gebeurtenis heb ik besloten om professionele hulp in te schakelen. Je kunt dingen niet alleen op lossen, en in bepaalde gevallen heb je baat bij professionele hulp. Natuurlijk vond ik het ook erg spannend om deze stap te zetten, maar uiteindelijk ben ik er wel erg blij mee. Je krijgt de juiste handvatten. Daarnaast krijg je inzicht in je stressoren. De dingen waar je juist hulp bij kunt vragen, en hulp bij nodig hebt.

Maak inzichtelijk wat je wilt vragen, en aan wie

Als je gespannen bent om hulp te vragen is het handig om inzichtelijk te maken wat je vragen wilt. Probeer dit voor jezelf op te schrijven, of spreek het een aantal keer uit. Doordat je je vraag concretiseert ga je met een fijner gevoel het gesprek in. Je weet wat je wilt vragen, en hoe je dit gaat doen. Hierdoor kun je jezelf veiliger voelen in de situatie. Daarnaast is het prettig om te kijken aan wie je de vraagt gaat stellen. Denk hierbij aan iemand bij wie je je op je gemak voelt, of denk dat hij of zij de juiste handvatten kan bieden. Maak het hierbij voor jezelf laagdrempelig.

En ten slotte: oefen!

Oefenen, oefenen, en nog eens oefenen. Neem kleine stappen, en hou je verwachtingen laag. Zo valt het altijd mee. De volgende keer dat je iets doet waarbij je wel wat hulp kunt gebruiken, vraag het. Begin klein, bijvoorbeeld bij het koken, of bij het in elkaar zetten van een nieuwe kast.

Vind jij het moeilijk om hulp te vragen? 
Zo ja, hoe ga jij hiermee om? 
Liefs, 
Evelien

Deze post heeft 3 reacties

  1. Yes, hier kan ik ook echt wel moeite mee hebben. Daar probeer ik ook aan te werken en het wat vaker tóch te zijn. Fijn artikel dus 🙂

  2. Wat mooi dit! Ik vind het heel lastig om iemand om hulp te vragen. Afgelopen vrijdag deed ik het toch. Er komt bij mij woensdag een artikel over online;). Ik begin het te leren, maar blijf het echt wel heel erg lastig vinden.

  3. Wat een mooi artikel, en je hebt helemaal gelijk. Ik merk ook, dat je het soms voor iedereen makkelijker maakt als je om hulp vraagt. Want je hoeft niet alles alleen te doen.

Geef een antwoord

Sluit Menu